In een eerdere blog heb ik het gehad over het feit dat mijn partner, Robin, een reuceltumor van het bot heeft. Na jaren klagen over pijn, onduidelijke en vage klachten en doorzeuren over onderzoek kwam de diagnose in maart 2023. Omdat Robin ook kampt met psychische klachten kon ze de prikkels van haar rugpijn er al heel lang niet bij hebben. Alles werd teveel, alle prikkels en angsten rondom haar heen. En als we dan 1 van de prikkels konden wegnemen, deden we dat. En zo ontstond de behoefte om een rolstoel te gebruiken. De rolstoel verlichte haar pijn, maar ook haar vermoeidheid. Hoe vermoeider Robin is, hoe geprikkelder. Na de diagnose gaf de oncoloog aan dat haar heup/bekken zodanig gebroken was, dat ze absoluut geen druk mocht uitoefenen. En zo werd de rolstoel geen ‘fijn’ hulpmiddel, maar noodzakelijk. En had ik ineens een partner in een rolstoel.
Aanpassen
En hierdoor moesten we een hoop aanpassen. Niet zozeer in huis, maar wel in ons hoofd. De grootste aanpassingen zaten hem in de kleinste dingen. Rekening houden met de rolstoel, dat hij overal mee naar toe moest. Kijken of locaties waar we heen wilde wel rolstoeltoegankelijk was. Maar ook het feit dat ik dus altijd achter haar liep, de stoel te duwen. Niet hand in hand, niet naast elkaar. Dat we tijdens een feest niet naast elkaar konden staan, maar moesten zitten. Als partner zijnde moet je meer aanpassen dan dat je denkt. En het is logisch dat mensen meestal alleen denken aan degene in de rolstoel, maar de persoon die hier ook mee moet leven wordt vergeten. Ik mis het hand in hand lopen, het staand knuffelen, het even spontaan de stad in.
Hoe omgaan met een rolstoel
De eerste paar weken, en zelfs maanden, vond ik het lastig om om te gaan met de rolstoel. Het in en uitklappen, in en uit de auto halen, hem parkeren als we een hapje gingen eten. Onszelf door een drukke menigte weten te manoeuvreren. Maar tegenwoordig ben ik hier beter en ook gemakkelijker in geworden. Ik heb een grotere auto aangeschaft, waardoor de stoel er gemakkelijker in en uit gaat. Ik maakte mij eerst druk als de stoel ergens in een restaurant moest staan, tegenwoordig zet ik hem gewoon ergens neer en zie wel of iemand er last van heeft.
Waar ik eerst heel voorzichtig en afwachtend door een menigte heen probeerde te komen, rijd ik er nu op af en vraag aan jan en allemaal of ze aan de kant willen gaan. Ja, je wordt wat lomper.. Maar als je moet wachten op mensen die aan de kant willen gaan, kan ik wachten tot ik een ons weeg.
Warm blijven in rolstoel
Robin heeft het sowieso al best snel koud, en omdat ze veel stil zit in de rolstoel of scootmobiel, heeft ze het nog kouder. Belieff heeft daarvoor hele fijne producten! Via deze link kun je naar alle producten gaan. Robin mag een elektrische warmtedeken gebruiken die speciaal voor in de rolstoel en scootmobiel is. Ze is er nu al super blij mee! Het ideale aan deze warmtedeken is dat hij compleet draadloos is. Er zit een kastje bij, een soort powerbank. Deze is binnen 6 uur 100% opgeladen. Deze deken heeft 3 warmte standen. Blauw, groen en rood. Deze standen zijn tussen de 35 (blauw) en 49 graden (rood). De deken is wind- en waterdicht!
Wil jij ook kennis maken met Belieff? Ik mag jou dan 10% korting aanbieden via de code: Belieff10
Pretparken met rolstoel
Een van onze allergrootste hobby’s is pretparken. Met zoveel plezier gaan wij hier heen. Na de diagnose besefte wij ons heel goed hoeveel mazzel Robin heeft gehad dat er nog nooit iets ernstigs was gebeurd tijdens een van de ritjes in de achtbaan. Door haar tumor zijn haar botten best poreus geworden, dus door de schuddingen van de achtbaan had het heel anders kunnen aflopen.
Gelukkig hebben heel veel pretparken een regeling voor invalide bezoekers. Hieronder vind je per pretpark verschillende regelingen.
Efteling
Als je een ticket bij de Gastenservice koopt, dan ontvang je op vertoon van je faciliteitenkaart €2,00 korting voor jezelf en maximaal 3 begeleiders.
Een faciliteitenkaart kun je aanvragen als je door een beperking niet in de gewone wachtrij kunt aansluiten. Deze kun je gratis aanvragen nadat je een Efteling account hebt aangemaakt.
Als je in het bezit bent van een Europese Gehandicaptenparkeerkaart kun je gebruik maken van de voorste rijen van het parkeerterrein. Je hebt wel nog een parkeerticket nodig.
De Efteling heeft een aantal rolstoelen, welke je gratis kunt lenen op basis van de beschikbaarheid. Wel aan te raden om deze uiterlijk 1 dag voor je bezoek te reserveren.
Bij de Efteling kun je ook en scootmobiel huren. Deze kosten €20,- per dag en mag je lenen vanaf 16 jaar en ouder. Hierbij is het noodzakelijk om deze 1 dag van te voren te reserveren.
Bezoekers die doof of slechthorend zijn, kunnen gebarentaalvaardige medewerkers herkennen aan de oranje button. Deze button geeft aan dat deze medewerkers kunnen communiceren in gebarentaal.
Walibi
Bij de Walibi kun je gebruik maken van een toegankelijkheidsregeling. Deze regeling biedt geen voorrang, maar biedt wel de mogelijkheid om te wachten buiten de reguliere wachtrij. Let wel: Het gebruik van de virtuele wachtrij is verplicht en ook de enige optie om gebruik te maken van de toegankelijkheidsregeling.
Via de Guest Service kun je een rolstoel lenen. Rolstoelen kunnen hier niet gereserveerd worden en zij beperkt beschikbaar. Tijdens Halloween Fright Nights dagen zijn er geen rolstoelen beschikbaar.
Toverland
Belangrijk is om thuis of online een ‘Bezoekers met een beperking’-verklaring in te vullen.
Het is mogelijk om een rolstoel te huren. Beschikbaarheid is beperkt, maar je kunt deze telefonisch reserveren voor je bezoek.
Bij de Gastenservice kun je een ticket aanschaffen tegen een extra voordeling tarief.
Bij Toverland werken ze met 2 verschillende kleuren bandjes. Heb je een blauw bandje dan betekend dat dat je zelfstandig de attractie kan betreden en verlaten. Je mag maximaal 3 personen meenemen via de mindervalideingang. Met een oranje bandje kun je de attractie niet zelfstandig betreden en verlaten, maar wel met begeleiding van één persoon. In totaal mag je hier ook 3 personen meenemen via de mindervalideingang.
Bijna alle attracties beschikken over alternatieve ingangen, meestal via de uitgang. Deze wachtrijen geven ook minder prikkels.
Al de toiletten in Toverland zijn rolstoeltoegankelijk, behalve in Ithaka. Ook zijn alle restaurants en winkels rolstoeltoegankelijk.
Nederland, maar ook België en Duitsland kent enorm veel pretparken. Kort samengevat zijn de meeste goed ingericht voor mindervalide personen. Zoek van te voren goed uit wat er geregeld is. Bij de meeste pretparken krijg je ook korting op je toegangsticket.