Wat houd het in om mantelzorger voor je partner te zijn? Dat zal ik proberen in onderstaande blog zo duidelijk mogelijk te beschrijven, maar wel vanuit mijn oogpunt. Ik ben namelijk mantelzorger voor mijn partner. Maar elke situatie is anders.
Kun je mantelzorger voor je partner zijn?
Deze vraag wordt vaak gesteld, omdat de gedachte nog vaak is dat enkel een gespecialiseerd persoon mantelzorger kan zijn. Maar wat is een mantelzorger nou precies? Een mantelzorger is iemand die hulp biedt aan iemand in de persoonlijke kring. Dit kan een familielid zijn, maar ook een vriend, buur of kennis. Iemand die hulp biedt in het praktische, maar ook het mentale. Iemand die klaar staat wanneer nodig, taken overneemt of ondersteunt als bepaalde handelingen niet meer zelfstandig kunnen. Dus dit is zeker niet altijd een gespecialiseerd iemand, sterker nog.. dit komt zelden voor. Het is vaak een ouder, kind of partner. Een mantelzorger zorgt ervoor dat de persoon die hulp nodig heeft, langer zelfstandig thuis kan blijven wonen.
Ik woon samen met Robin, mijn vriendin, mijn partner. Waar ik 24/7 mantelzorger voor ben. Ze kan heel veel zelfstandig, maar ook heel veel niet. Al jaren kampt ze met mentale problemen. Zo onder andere een depressie, persoonlijkheidsstoornis en angststoornis. Dit zorgt er voor dat er ondersteuning nodig is, ook vanuit mij. Ik onderhoud het huishouden, boodschappen en koken. Maar dit is voor veel mensen al een dagelijkse taak. Maar ik zorg er ook voor dat Robin prikkelarm door de dag heen komt, dat er afspraken worden gemaakt met allerlei instanties. Ik ben er om crisis op te vangen, zorgen dat ze rustig naar bed kan, bereikbaar ben en nog veel meer.
Sinds een aantal weken is er ook een fysieke kant bij gekomen. Door een grote agressieve tumor in haar onderrug zijn wij in een medische rollercoaster terecht gekomen waardoor invaliditeit de realiteit is geworden. Daarom help ik ook met uit- en aankleden, ben ik een taxi en sta ik klaar met medicijnen en dergelijke. Al met al is er veel zorg en hulp nodig.
Hoeveel geld krijg je voor mantelzorger zijn?
In principe ‘werkt’ een mantelzorger vrijwillig. Er bestaat wel zoiets als een mantelzorgcompliment. Een mantelzorgcompliment vraag je aan bij je eigen gemeente. Op de site van de Rijksoverheid staat meer informatie hierover. Dit kan bijvoorbeeld een waardebon zijn, een vergoeding of een gratis dagje uit. Het verschilt per gemeente. Als de zorg te groot wordt, waardoor je bijvoorbeeld je eigen werk voor een deel niet meer kan doen, kun je ook PGB (persoonsgebonden budget) aanvragen. Let wel; dit is erg moeilijk om te krijgen. Niet iedereen komt hiervoor in aanmerking. De PGB moet aangevraagd worden door degene die de zorg ontvangt, zodat hij/zij de mantelzorger kan betalen. Ook een PGB moet je aanvragen via de gemeente waar je woont, meer informatie hierover vind je ook op de site van de Rijksoverheid.
De vooroordelen van een mantelzorger
Persoonlijk merk ik dat er veel vooroordelen zijn richting mijzelf, als mantelzorger. Want ik ben partner, partner van een jong iemand. En hoeveel zorg heeft een jong iemand nou echt nodig? In eerste instantie zie je namelijk bij Robin aan de buitenkant niets, hoewel ze de afgelopen tijd veel in de rolstoel zit. Maar als ik tegen (vreemde) mensen vertel dat ik mantelzorger ben, krijg ik vaak de reactie dat ik ook nog fulltime werk, dus hoeveel mantelzorg kan ik dan geven? Mantelzorger is toch iemand die heel de dag bij de zorgbehoevende persoon is? Nee, dat is dus niet. Ik ben ook een mantelzorger die 24 uur per dag ‘aan’ staat. Waar ik ook heen ga, mijn telefoon staat aan. Ik blijf vlakbij mijn auto of huis, zodat ik snel thuis ben in crisis.
Via Sterker heb ik een cursus gevolgd. Deze cursus is speciaal ontworpen voor mantelzorgers. Ik heb deze cursus als erg prettig ervaren. De (h)erkenning die er is, is ontzettend fijn. Hier heb ik geleerd om ook voor mijzelf te blijven zorgen, sterker in mijn schoenen te staan en te onthouden dat ook ik er nog ben. Als je mantelzorger bent, vooral voor iemand waarmee je samenwoont, schiet zelfzorg er namelijk snel bij in.
Het lastige van deze cursus is dat ik voornamelijk met oudere personen zat, welke mantelzorger zijn voor zijn/haar partner. Bij oudere mensen komt het simpelweg vaker voor dat er hulp is. Hierdoor vond ik het wat lastiger om (h)erkenning te krijgen, omdat ik het gevoel had dat er soms wat weinig begrip was voor het feit dat ook ik moe en op ben. Maar al met al vond ik het erg prettig om voor de duur van 5 weken elkaar eens per week te zien en te spreken.
Wanneer ben je een mantelzorger?
Wanneer ben je een mantelzorger is een goede vraag, maar voor iedereen anders. Want wanneer voel je je een mantelzorger? Ik heb mijzelf heel erg lang niet als mantelzorger gevoeld, omdat ik van Robin houd doe ik dit gewoon. Dit komt voort uit liefde, zorg voor en een deel gewoonte. Waarom zou ik het niet doen, waarom zou ik niet 24/7 bereikbaar zijn en mijn eigen leven opzij zetten voor iemand waar ik gek op ben? Toen ik in aanraking kwam met Sterker begon ik mijzelf pas te zien als mantelzorger. Feitelijk is een mantelzorger iemand die de (gedeeltelijke) zorg van iemand in zijn/haar nabijheid overneemt. Maar dit wel vaker in de week of zelfs dagelijks doe.
Wat betekend het om mantelzorger te zijn?
Wat het betekend om mantelzorger te zijn is moeilijk te verwoorden. Het is meer dan ik kan uitdrukken. Het is veel, druk, waardevol, moeilijk, zwaar, nodig. Het betekend dat mijn passies, hobby’s en vrijheid iets wat beperkt zijn. Het betekend dat ik mijn leven leidt voor 2 personen. Dit betekend dat ik niet spontaan na het werk ergens kan borrelen zonder dit goed te overleggen, een plan te maken voor de avond. Een plan wat inhoudt dat ik uitleg hoe laat ik ongeveer thuis ben, ik haar telefonisch ‘erdoor heen sleep’.
Het zijn van een mantelzorger kan ik niet heel positief brengen, omdat het op sommige dagen gewoon echt heel zwaar is. Ben je daarom mantelzorger en ben je moe, dan is dit oke!
Ik kan me goed voorstellen dat het heel zwaar is om mantelzorger van je partner te zijn. Ook omdat je hele relatie erdoor verandert denk ik. Maar wel heel mooi dat je dit doet zeg.
Respect voor mantelzorgers. En zeker als het je partner betreft. Lijkt me zowel geestelijk als lichamelijk heel zwaar, maar getuigd ook van echte liefde
Het lijkt me heel dierbaar maar ook heel erg zwaar om de balans te vinden tussen partner en hulpverlener.
Wauw, hoe mooi en krachtig dat je dit kan en wil doen! Petje af voor je! Ik bewonder je.
Wat fijn dat er cursussen voor bestaan, dat wist ik helemaal niet, al kan ik me voorstellen dat het vooral wat oudere mensen zijn. Ik ben een tijd mantelzorger van een (ouder) familielid geweest, het kan inderdaad behoorlijk zwaar zijn maar ook zo dankbaar. Veel succes!
Interessant om te lezen hoe jij mantelzorg voor jouw partner ervaart. Ik werk zelf in de ouderenzorg en regelmatig heb ik contact met mantelzorgers
goed om dit verhaal op papier te zetten en te delen. ik werk in de zorg en ben zelf mantelzorger geweest. vind dat de impact van mantelzorger zijn vaak onderschat wordt
Lijkt me heel zwaar, mantelzorger zijn