Wij hebben 2 katten in huis. Dobby en Danger. Waar Danger al jaren zorg nodig heeft, vanwege allergieën en overgevoeligheid voor voeding, heeft Dobby gelukkig nooit ergens last van. Althans, dat dacht ik. Tot ik eens beter ging nadenken over haar gedrag. Ze is zeer aanhankelijk, niets geks. Ze komt niet graag buiten, ook niet heel bijzonder. En ze gaat vaak naar de kattenbak, niet raar aangezien ze niet buiten komt. En ze miauwt als ik naar boven ga. Maar het gedrag ging steeds meer opvallen, omdat het ook steeds extremer werd. Ze ligt heel de dag tegen de verwarming aan, doet niet veel en heeft (lijkt het) extreme verlatingsangst. Piept de hele dag door en volgt mij overal.
Dierenarts
Voor advies de dierenarts gebeld, en we mochten toch wel even langs komen. Voor ons bezoek moest ik van de dierenarts haar plasje opvangen. Nou, dat werd nog een uitdaging. Want plassen in de kattenbak op een bakje of zak ging Dobby sowieso niet doen. Dus de deksel van de kattenbak eraf gehaald, en ik zat paraat met een bakje om onder haar kontje te houden. Het is gelukt!! Aangekomen bij de dierenarts, heeft ze een heel onderzoek uitgevoerd. Alles gecheckt en getest. Er blijkt een licht hartruisje te zijn, en wat steentjes in haar urine. Niets om ons direct zorgen om te maken, maar hele grote kans dat het stress gerelateerd is. Conclusie van de dierenarts was dus dat Dobby last heeft van stress. Wij in koor: Help, mijn kat heeft stress
Tip: heb je nog geen kattenverzekering? Sluit er dan snel een af! In deze blog heb ik beschreven waarom het zo belangrijk is!
Stress bij katten verlichten
Katten zijn over het algemeen gevoelig voor stress. Bekende stress factoren zijn meerdere katten in één huis, een verhuizing of verbouwing. Nou is het zo dat Dobby al vanaf 7 weken samenwoont met Danger, dus dat is al de afgelopen 6 jaar. Ze heeft haar 1e jaar in mijn appartement gewoond, tot we naar Nijmegen zijn verhuisd. Sindsdien dus geen verhuizingen meer en geen nieuwe of andere katten in de woning. Maar ook een nieuwe plant in huis of de stoel verplaatsen kan al een hoop stress opleveren bij een kat. En dat is wel iets wat wij met enige regelmaat doen. De meubels verplaatsen, wat kleine dingen veranderen in huis. Dat doen we voorlopig dus maar niet meer.
Door een verhoogd stress niveau maakt het lichaam meer stress hormoon aan. Dit heeft een negatieve invloed op de beschermde slijmvlieslaag van de blaaswand. Door de geconcentreerde urine wordt de blaaswond nog eens extra geïrriteerd. Hierdoor ontstaat een overprikkeling van de blaaswand met blaasklachten als gevolg.
Waar worden katten rustig van?
Natuurlijk kunnen niet alle stressfactoren weggenomen worden, dus we moeten kijken wat er wel helpt. We kunnen zorgen voor voldoende hoge ligplekken. Ook moeten we meerdere drinkbakken in huis plaatsen. Katten drinken van nature weinig. Voor katten die last hebben van blaasklachten is dit niet gunstig. Daarom meer waterbakje neerzetten. Het is bijna een open deur, maar als je kat meer water in huis tegenkomt vergroot je de kans dat hij af en toe een slokje extra meepakt. Niet verstopt achter die stoel waar je kat nooit komt, maar op de looproute.
- Katten houden niet van lawaai, zoals vuurwerk, feestjes of onweer. Vaak zoeken ze een rustige, veilige plek op, zoals onder het bed of achter of in een kast. Dit is een grote trigger voor je kat om stress te hebben.
- In huis kun je een verdamper van Feliway ophangen; de verdamper verspreidt hormonen waar de kat rustig van wordt.
- Je kunt ook een katoenen zakje met valeriaanwortel in haar mand leggen; de meeste katten zijn daar gek op. En het vermindert stress bij je kat.
- Als hij hoog in je huis een veilig plekje heeft – boven op meubilair, een kast of een plank bijvoorbeeld – kan dat je kat echt helpen ontspannen.
- Je kunt je kat zich beter laten voelen door overal in huis zijn geur achter te laten
- Snoepjes geven is altijd een succes!
Aanpassingen van de omgeving
Het is belangrijk om stress uitlokkers in de omgeving van de kat te herkennen en vervolgens aan te passen of te vermijden. De meest voorkomende oorzaak van stress bij katten is een conflict met een andere kat. Katten die vel binnen zitten zijn ook gevoelig voor stress. In vergelijking met hun voorouders leven huiskatten vaak in zeer kleine ruimtes, waarin weinig uitdaging te vinden is. Dit gebrek aan ‘omgevingsverrijking’ kan veel stress opleveren. Een paar eenvoudige veranderingen kunnen helpen. Zoals regelmatig spelen met e kat. Maak dagelijks tijd vrij hiervoor en gebruik verschillende en nieuwe speeltjes of wissel de speeltjes af. Bij de action hebben ze trouwens ook echt hele leuke dingen voor je huisdier! De kat naar buiten laten, zelfs in een afgesloten ruimte, kan de kat geestelijke stimuleren.
Wijzig de omgeving van de kat op zo’n manier dat er voldoende te doen is voor de kat (bijvoorbeeld met krabpalen) en dat er voldoende rustplaatsen zijn. Katten hebben ruimte en tot op zekere hoogte controle over hun omgeving nodig. Het is belangrijk dat zij de omgeving kunnen verkennen en zich kunnen verstoppen. Het liefste op hoge plekken.
Stress bij katten herkennen
Help, mijn kat heeft stress! Katten zijn niet zo goed in het tonen van pijn of stress. Ze gaan liever liggen slapen of trekken zich terug op een rustig plekje. Wees altijd alert op (kleine) veranderingen in het gedrag van je kat!
Een kat met stress kan de volgende signalen laten zien:
- ‘rillingen’ of rimpelingen over de rug
- zogenaamd slapen, met de ogen half open
- een stress-lik: snel het bekje aflikken
- een voorpootje optillen als de kat zit
- veel wassen, likken of bijten. In hevige gevallen kunnen zelfs kale plekken in de vacht ontstaan
- sproeien in huis is vrijwel altijd een teken van stress
- wegkruipen. Het is niet normaal dat je kat een groot deel van de dag op zolder bivakkeert of alleen ‘s nachts op de bak durft.
Tommie the cat
Bij Tommie the cat hebben ze allerlei lekkere, leuke en handige dingen voor je kat! Tommie was helaas erg ziek, waardoor zijn baasje had iets ideaals bedacht! Een abonnementsmodel met de beste kwaliteit producten voor katten voor een eerlijke prijs. Geen zorgen meer, maar automatisch topkwaliteit kattenvoer, kattenbakvulling en een leuk speeltje thuisbezorgd voor je kat. Dat zou in ieder geval een hoop kopzorgen en tijd hebben bespaard. Graanvrij kattenvoer en premium kattenbakvulling thuis bezorgd op elke gewenst moment. Nooit meer naar de winkel en altijd iets in huis voor jouw kat! Ervaart jouw kat ook stress, dan is deze site zeker het bezoeken waard!
Oei wat goed dat je het te weten bent gekomen en er rekening mee kan houden.
Katten zijn van nature helaas heel stressgevoelig. Zelf heb ik 5 katten in huis. Als ik een plasje moet opvangen doe ik dat met een oude soeplepel die ik speciaal alleen hiervoor gebruik. Super makkelijk, zodra ze willen gaan plassen de soeplepel eronder en daar dan de urine uit optrekken met een spuitje/pipet.
Wat goed om te weten.
Ik wist zelf niet dat katten stress konden hebben.
Wat fijn om te weten, ik wist zelf niet dat katten stress konden hebben.