Dat ik dol ben op kamperen is niet heel gek. Al van kinds af aan ben ik met mijn ouders gaan kamperen. Tot ik een jaar of 13 was deden we dit met een tent, zo eentje die al klaar stond op de camping. Daarna zijn we ge-upgrade naar een sta caravan voor toch een beetje meer luxe. Mijn ouders hebben 3 kinderen, en hoe ouder wij werden hoe meer eisen wij stelde. Dus een tent was op een gegeven moment lastig. Maar desondanks wel altijd op een camping, en het liefste in Italië! Het favoriete land van ons allemaal, nog steeds. Kamperen is er dus met de paplepel ingegoten en het liefste doe ik niets anders. Natuurlijk is er niets mis met af en toe een keer een hotel, of zelfs all-inclusive. Maar back to basic voelt voor mij fijn.
Is kamperen iets Nederlands?
Ja, kamperen is iets typisch Nederlands. Nederlanders zijn dol op kamperen en het land heeft een groot aantal campings en kampeerterreinen. Ook zijn er in Nederland speciale paalkampeerterreinen waar wildkamperen is toegestaan onder minimale voorwaarden. Nederlanders houden om diverse redenen van kamperen. Het biedt een leuke, betaalbare en gezellige manier om vakantie te vieren. Daarnaast genieten veel mensen van de gezellige sfeer op de camping en het maken van nieuwe vrienden. Het brengt mensen dicht bij de natuur en biedt de mogelijkheid om nieuwe plaatsen te ontdekken, zowel in Nederland als daarbuiten. Uit de zoekresultaten blijkt echter dat er nog veel meer redenen zijn waarom Nederlanders zo dol zijn op kamperen. Bijvoorbeeld, een artikel van Campings.net noemt 7 belangrijke redenen waarom kamperen zo populair is in Nederland, terwijl een artikel op EenVandaag.nl ingaat op de geschiedenis van kamperen in Nederland en de redenen waarom er zoveel campings en kampeerterreinen zijn.
Wat ook helemaal leuk is, is een mini-camping. Malou heeft een hele leuke blog hierover geschreven!
Waar kan je vrij kamperen?
Het is belangrijk om te vermelden dat in het wild kamperen of vrij kamperen in Nederland verboden is. In de meeste landen is dit verboden. De enige landen waar wildkamperen wel is toegestaan zijn Zweden, Noorwegen en Schotland. Over tot waar het wel kan..
Kamperen bij particulieren op hun terrein is toegestaan, maar enkel als je toestemming van de eigenaar hebt. Denk hierbij aan mensen met een grote tuin of groot landgoed. Maak wel goede afspraken over bijvoorbeeld afval, water en het eventueel gebruik van het toilet.
Er bestaat ook georganiseerd wildkamperen. Hiervoor zijn verschillende websites zoals Campspace en Kampeermeneer. Ik zelf heb hier nog nooit gebruik van gemaakt, maar dit staat zeker op mijn lijstje om eens uit te zoeken. Helemaal wildkamperen is het dus niet, maar het komt in de buurt!
In Nederland bestaat er ook zoiets als paalkampeerplaatsen. De meeste zijn van het Staatsbosbeheer en is niet meer dan een plek in het bos met een paal en waterpomp. Sommige hebben een picknicktafel en hut. Hier zitten wel een aantal regels aan verbonden, namelijk dat je je tent binnen 10 meter van de paal moet zetten, maximaal 3 tentjes mogen staan en je mag niet langer dan 72 uur staan. Uiteraard zorg je er ook voor dat je de plek netjes en schoon achter laat.
Helaas bestaan er nog maar heel weinig paalkampeerplaatsen omdat de regels niet of nauwelijks werden nageleefd. Controleer dus goed van te voren waar er nog wél plaatsen zijn.
Wat kost illegaal kamperen?
Illegaal kamperen kan je een boete opleveren van €150,- exclusief de administratiekosten van €9,-. Dat is dus een vrij dure gok. Ook moet je direct je spullen inpakken en de plek verlaten.
Wat niet te vergeten met kamperen?
Uiteindelijk is het handig als je niets vergeet, maar het komt altijd voor dat je iets vergeet. Gelukkig hebben de meeste campingwinkels spullen die je nodig hebt. De belangrijkste dingen om niet te vergeten zijn je overnachting spullen. Denk hierbij aan een tent, benodigdheden voor je tent (haringen enzo), luchtbed, deken en kussen. Maar ook spullen om eten te bereiden is handig. Denk hierbij aan een (klein) gasflesje, pan, bestek en borden. Anno 2023 is elektriciteit niet meer weg te denken uit ons bestaan, dus vergeet ook vooral geen verlengsnoer, opladers en een lampje. Dit laatste is overigens goed te doen op batterijen, accu of zon. Oh, en stoelen en een tafeltje maakt het ook wat comfortabeler.
Maar vergeet ook vooral de kleine dingen niet. Blikopener, vuilniszakken, theedoeken, lucifers, zaklamp, schaar en nog 100duizend andere dingen.
Op deze site van de Kampeerwereld vind je alle belangrijke dingen die je echt niet mag vergeten!
10 tips voor je eerste keer kamperen
De eerste keer kamperen is natuurlijk heel spannend. Vooral als je niet gewend bent om in een tent te slapen vraagt het wat aanpassing.
Als je voor de eerste keer gaat kamperen zijn hier 10 handige tips:
- Zorg voor een goede voorbereiding en maak een inpaklijstje
- Kies een goede camping en reserveer je plek
- Leen of huur een tent om te kijken of kamperen iets voor jou is
- Neem de juiste slaapspullen mee, zoals een goede slaapzak en matras
- Let op het gewicht van je bagage en verdeel het over beide zijden van je rugzak
- Zorg voor voldoende kleding en regenkleding, maar pak niet te veel in
- Neem praktische spullen mee, zoals een zaklamp, mes, en aansteker
- Verdiep je in het klimaat en de weersomstandigheden op de camping
- Neem eten, drinken en kookgerei mee, of proef juist de lokale gerechten
- Wees flexibel en geniet van het kamperen, ook als er minder comfort is dan thuis.
1 thought on “10 tips voor je eerste keer kamperen”