Hallo, mijn naam is Ilona en ik was suikerverslaafd. ‘’Hallo Ilona’’ Hoor ik van achter uit de denkbeeldige zaal. Zo voelde het voor mij toen ik voor het eerst bedacht om te minderen met suiker. Ik ben nooit echt een snoepkont geweest, maar frisdrank.. Daar zei ik nooit nee tegen. En waarom zou ik? Ik vind het lekker, ik kon het makkelijk hebben qua figuur en het gaf mij energie. Dus, kom maar door met de energydrank en cola!
Afkicken
Maar op een dag zei mijn vriendin: ‘Al die energydrank is niet goed voor je joh, daar moet je mee stoppen.’ En ik werd boos.. Want waar bemoeide ze zich mee? Ja ik was wel aangekomen, maar dat kwam niet daardoor. Ook al dronk ik er soms wel 7 op een dag. En mijn hoofdpijn ging er van weg, dus ik vond het wel prima. En ik kon er prima van slapen, want ik was altijd moe. Het feit dat ik boos werd, vond ik toen meer dan logisch. Maar fast-forward. Ik besefte mij dat ze een punt heeft. Zoveel suiker kan nooit goed zijn voor een lichaam. Dus ik dronk mijn laatste en ik zou stoppen met energydrank.
En toen kwam het, toen kwam het gevoel wat ik in de eerste regel beschreef. Ik voelde mij een afhankelijke junk. Nooit heb ik dat zo beseft, maar ik moest afkicken. Ik was verslaafd. Kijk, dat ik paniek kreeg als ik nog maar 1 blikje had en de supermarkt was dicht, vond ik niet raar. En als ik op visite was maar blij was als ik weer naar huis kon voor energydrank, was ik aan gewend. En eerlijk, niemand wist dit ook van mij. Dus ik moest afkicken.
Alternatief zoeken
En dat was geen makkelijke opgave. Ik moest een alternatief zoeken, maar ik vond niets lekker. En eigenlijk wilde ik ook niets anders. Ik kreeg hoofdpijn, sliep slecht, had een droge mond en was ontzettend prikkelbaar. Misschien heb ik toen af en toe nog stiekem 1 blikje gedronken, maar dat terzijde. Ik moest hier iets aan gaan doen. Ik heb uitgesproken dat ik het lastig vind, dat ik hulp nodig heb. Dat was voor mij stap 1, erkennen dat ik een energydrank-verslaving had. Dus, kappen met dat spul. Cola vind ik overigens ook heel erg lekker, en begon ik dus veel te veel te drinken. Hey, het was in ieder geval geen energydrank. Maar of dit nou de oplossing was? Ik ging eigenlijk het ene probleem vervangen met het andere probleem.
Wedstrijd mentaliteit
Ik heb een wedstrijd mentaliteit, altijd al gehad. Als je mij ergens voor uitdaagt, werk ik 10 keer zo hard. Maar nu werd ik uitgedaagd om geen (of zo min mogelijk) suikers te drinken. Dat is een uitdaging waar je U tegen zegt, maar ik ben hem aan gegaan. Ik heb een lange reis afgelegd, en ben nog steeds onderweg. Maar ik heb een fijn alternatief gevonden: Spa Rood, met af en toe een glaasje of blikje cola. Op het werk drink ik enkel nog water, thuis 1 blikje cola. En soms, heel soms, drink ik heel de dag geen cola.
Wat doet suiker met je lichaam?
Suiker is niet per definitie slecht, tenzij je er teveel van neemt. Zoals ik deed. Als je teveel suiker inneemt, kan dit voor een overbelasting van de alvleesklier zorgen. Wat kan leiden tot overgewicht en diabetes type 2. Ook kan suiker slecht zijn voor je tanden, wat je weer ritjes naar de tandarts kost.
Maar het doet ook heel veel in je hersenen. Als je suiker inneemt, geeft dat dopamine af. Dopamine is heel fijn, het geeft je een prettig gevoel. Echter is dit altijd maar voor korte duur. Na dat de dopamine is uitgewerkt, wil je dus weer meer. Suiker geeft dus energie, en energie willen we!
Ook in onze spieren levert suiker energie op, waardoor ze goed kunnen werken. Maar niet al het suiker dat je inneemt, zoals ik dat deed, kan worden opgeslagen in je spieren. Wat gebeurt er met het overgebleven suiker? Juist, dat wordt opgeslagen in je lichaam als vet.
Verstopte suikers
Dus, zoals je kunt lezen is ‘teveel’ suiker slecht voor je. Ik wil niet zeggen dat je helemaal geen suiker meer mag eten of drinken, doe ik zelf ook niet. Je lichaam heeft suiker nodig als energiebron. Heel erg veel producten bevatten suikers, dus je kunt haast niet zonder. Let wel op dat er een groot verschil zit in suikers op etiketten. De enige suikers die écht prima zijn, zijn de ‘van nature aanwezige suikers’, al het andere is suiker. En wist je dat er meer dan 50 (!!) verschillende termen zijn voor suiker? Op de website van het Diabetes Fonds vind je hier meer informatie over. Dus als je op een etiket geen ‘suiker’ ziet staan, maar wel Fructose, Dextrose, Galactose, Sacharose, Trehalose of bijvoorbeeld Isoglucose ziet staan, is dit gewoon suiker.
Nooit meer suiker?
Mag je dan nooit meer suiker eten of drinken? Nee, blijf gewoon genieten van je suiker, maar doe dit met mate. Persoonlijk ben ik blij dat ik niet meer suiker-afhankelijk ben. Ik heb meer energie gekregen, ik heb een minder opgeblazen gevoel en minder stress (winkeltijden enzo). Ook ik drink gewoon nog een blikje cola, geniet van een bakje chips en doe soms suiker op mijn aardbeien. Maar bij het merendeel van de producten die ik gebruik, kijk ik naar de hoeveelheid suiker per 100ml en zorg ervoor dat dit onder de 4 is. Volgens het advies van WHO mag je in vrije suikers 10 procent van je dagelijkse calorie-inname nuttigen. Dat betekent dat een vrouw ongeveer 50 gram suiker per dag mag en een man 60 gram suiker per dag. Volgens het Voedingscentrum mag je in totaal (vrije suikers en natuurlijke suikers) ongeveer 90 gram suiker per dag
5 thoughts on “Suikerverslaafd, en nu?”