Er is steeds meer aandacht voor de rol van voeding bij het beheersen van fibromyalgie. Onderzoek suggereert dat bepaalde voeding de symptomen van fibromyalgie kunnen verlichten of verergeren. Het is belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen mogelijk een negatieve invloed hebben op de aandoening. Bijvoorbeeld, het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen en een overmaat aan glutamaten kan nuttig zijn.
Onderaan de pagina vind je een lijst met voeding die je beter kunt vermijden als je fibromyalgie hebt.
Wat is fibromyalgie?
Fibromyalgie is een chronische aandoening die gekenmerkt wordt door widespread pijn in het lichaam, samen met andere symptomen zoals:
- Vermoeidheid (zelfs na genoeg slaap)
- Slaapproblemen
- Concentratieproblemen (ook wel “fibro fog” genoemd)
- Stijfheid in spieren en gewrichten
- Hoofdpijn
- Soms ook prikkelbare darmklachten, angst of depressie
De oorzaak is nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat het zenuwstelsel van mensen met fibromyalgie anders reageert op pijnprikkels — pijnsignalen worden als heftiger ervaren dan normaal. Het wordt vaak gezien als een verstoring in de pijnverwerking in de hersenen.
Er is geen test waarmee je fibromyalgie 100% kunt aantonen, dus artsen stellen de diagnose meestal op basis van klachten en door andere ziektes uit te sluiten. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, meestal tussen de 30 en 60 jaar, maar het kan ook op jongere of oudere leeftijd beginnen.
Toen ik gediagnostiseerd werd
Toen ik een jaar of 12 was, begon ik heel erg veel pijn in mijn knieën en heupen te krijgen. Omdat ik al een stuk langer was dan leeftijdsgenoten dacht de huisarts aan groeipijn. Maar groeipijn had ik al langer, en herkende ik. Dit was een andere pijn. Helaas blijf de huisarts heel lang (lees jaren) volhouden dat het echt groeipijn moest zijn. Naarmate de tijd verstreek werden mijn klachten erger. Al mijn gewrichten en aanhechtingen deden zeer, constante spierpijn. Maar ook heel veel andere klachten. Last van prikkelbare darm, altijd extreem vermoeid, hoofdpijn en moeite met slapen. Dus toen ik een jaar of 15 was ging ik verder op onderzoek. Scans, röntgen, bloedonderzoek en uitgebreid lichamelijk onderzoek. Hier kwam echter telkens niets uit. Daarna werd ik, toen ik een jaar of 16 was, doorgestuurd naar een reumatoloog. Deze meneer kwam tot de conclusie: fibromyalgie. En hoe zeer ik dit niet kende, vond ik het toch fijn om het een naam te geven. Alle vaagheid verdween, want ik had dus echt iets.
Therapie
Hoewel er geen medicijn is voor fibromyalgie, zijn er wel degelijk therapieën die kunnen helpen. Mits je er zelf voor gaat. Ik heb een revalidatietherapie gevolgd in het Sint-Maartenkliniek en, met een tussenpauze van 10 jaar, ook een revalidatietherapie gevolgd in Rosmalen. Beide waren hetzelfde. Het gaat erom hoe je om kunt gaan met je klachten. Zowel lichamelijk als psychisch. Ik ontwikkelde een bepaalde angst om te bewegen, om iets stuk te maken. Hier werd ik mee geholpen. Maar ik leerde ook om mijn interne grenzen te voelen en aan te geven. Ik leerde om anders te bewegen en om mijn lichaam sterker te maken. Deze therapieën hebben mij enorm goed geholpen. Maar ik moet er elke dag actief mee aan de slag.
Wat maakt fibromyalgie erger?
Er zijn een aantal dingen die de klachten erger maken. Dit is persoonsgebonden, maar ik herken mij absoluut in onderstaande.
Stress
Emotionele of mentale stress is een van de grootste triggers. Het zet het lichaam onder spanning, wat de pijn en vermoeidheid erger kan maken.
Slechte nachtrust / slaaptekort
Fibromyalgie en slaapproblemen gaan vaak samen. Te weinig of slechte slaap maakt je gevoeliger voor pijn en zorgt voor nog minder energie.
Weersveranderingen
Vooral kou, vochtigheid of plotselinge temperatuurschommelingen kunnen klachten verergeren. Veel mensen voelen zich slechter bij nat of koud weer.
Overbelasting van het lichaam
Te veel fysieke inspanning, maar óók te weinig beweging, kan de klachten verergeren. Het is een kwestie van balans vinden.
Hormonale schommelingen
Bijvoorbeeld tijdens de menstruatie, zwangerschap of overgang kunnen de klachten tijdelijk toenemen.
Slechte voeding / tekorten
Bij sommige mensen kunnen dingen als suiker, alcohol, cafeïne of bewerkte voeding de klachten verergeren. Ook tekorten aan bepaalde vitaminen kunnen meespelen.
Infecties of andere ziektes
Een griepje of andere infectie kan het immuunsysteem belasten, waardoor de fibromyalgie opspeelt.
Negatieve emoties
Verdriet, frustratie, depressie of angst kunnen de klachten ook intensiveren. Fibromyalgie is nauw verbonden met het zenuwstelsel.
Welke supplementen bij fibromyalgie?
Alkaliserende supplementen blijken uit onderzoek te ondersteunen in de klachten bij fibromyalgie. Maar let op: doe dit niet zomaar, en bespreek dit met een arts.
Maar wat zijn Alkaliserende supplementen?
Dat zijn supplementen die helpen om de zuur-base balans in je lichaam te ondersteunen door de pH iets meer richting het basische (alkalische) te brengen. Veelgebruikte vormen zijn:
💊 1. Basenpoeders
Een mix van basische mineralen zoals:
- Magnesium(carbonaat)
- Calcium(carbonaat)
- Kalium(carbonaat of -citraat)
- Natriumbicarbonaat (bakpoeder in pure vorm) Deze worden meestal opgelost in water en op een lege maag ingenomen.
💊 2. Magnesiumsupplementen
Magnesium is sowieso heel zinvol bij fibromyalgie (spierontspanning, energie, zenuwfunctie), en de magnesiumcitraat- of magnesiumbicarbonaat-vorm wordt ook als basisch beschouwd.
💊 3. Groenpoeders / superfoodmixen
Deze bevatten bijvoorbeeld:
- chlorella
- spirulina
- tarwegras
- gerstegras Deze worden vaak als “ontzurend” en ontstekingsremmend beschouwd.
🧠 Waarom gebruiken mensen met fibromyalgie dit?
Veel mensen met fibromyalgie zeggen baat te hebben bij ontzurende supplementen omdat:
- de spierstijfheid afneemt
- ze minder snel spierpijn krijgen bij inspanning
- het energieniveau verbetert
- ze zich algemeen “lichter” voelen
Welke voeding beter niet te nemen?
voeding kan bij fibromyalgie echt een verschil maken, al is het effect vaak persoonlijk. Er is geen vast “fibromyalgie-dieet”, maar veel mensen merken dat bepaalde voeding hun klachten op fibromyalgie verergeren, vooral op het gebied van pijn, vermoeidheid en ontstekingen.
Hieronder een lijst met voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden of beperken, als je fibromyalgie hebt:
1. Suiker en geraffineerde koolhydraten
- Snoep, koek, gebak, frisdrank, wit brood
- ➤ Kan ontstekingen aanwakkeren, bloedsuiker pieken veroorzaken (→ energiecrashes), en je darmen belasten.
2. Bewerkte voedingsmiddelen
- Kant-en-klaarmaaltijden, pakjes/zakjes, fastfood
- ➤ Vaak veel toegevoegde suikers, transvetten, kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen.
3. Aspartaam en andere kunstmatige zoetstoffen
- Te vinden in light-producten, kauwgom, suikervrije frisdranken
- ➤ Kan bij sommige mensen neurologische klachten of meer pijn veroorzaken.
4. Gluten
- Tarwe, spelt, rogge, gerst (brood, pasta, koekjes)
- ➤ Sommige mensen met fibromyalgie hebben een gevoeligheid of coeliakie-achtige klachten zonder dat ze dat weten.
5. Zuivelproducten
- Melk, kaas, yoghurt
- ➤ Kan bij sommigen slijmvorming, darmproblemen of ontstekingsreacties geven.
6. Caffeïne
- Koffie, cola, energiedrankjes
- ➤ Kan de slaap verstoren en zenuwstelsel prikkelen. Hoewel het tijdelijk energie geeft, volgt daarna vaak een dip.
7. Alcohol
- ➤ Verstoort slaap, belast de lever, en kan ontstekingen versterken.
8. Solaninen (nachtschadefamilie)
- Tomaat, aardappel, paprika, aubergine
- ➤ Bij sommige mensen zorgen deze voor gewrichtspijn of spierpijn — even uitproberen of je erop reageert.