Wandelen is per definitie gezond. Maar waarom is wandelen goed voor je? En waarom is wandelen voor het slapen goed voor je? Ik zelf wandel graag, maar ook noodgedwongen. Omdat ik bekend ben met veel lichamelijke klachten, is beweging belangrijk voor mijn lichaam. Maar ook vind ik wandelen erg fijn om mijn hoofd leeg te maken! Hieronder lees je puntsgewijs wat er nou zo gezond is aan wandelen.
Wandelen in de ochtend of avond
Wandelen kan natuurlijk op elk moment van de dag. Maar wat zijn nou de voordelen van wandelen in de ochtend en/of in de avond. Wandelen stimuleert de de bloedsomloop. Je organen krijgen zo meer zuurstof en worden de afvalstoffen in je lichaam opgeruimd. En als je heel de nacht in bed hebt gelegen zijn de spieren vaak wat stijf. Het is daarom ook fijn om deze goed los te maken met een wandelen, voordat je bijvoorbeeld naar je werk gaat.
Ook is het goed om te gaan wandelen op een nuchtere maag, vooral als je wilt afvallen. Doordat je ’s nachts je koolhydraten voor een groot deel verbrand, verbrand je ’s ochtend direct vet. Luister altijd wel goed naar je lichaam: voelt het niet goed, ga dan niet op een nuchtere maag de deur uit, maar eet eerst wat. Bij zwangere vrouwen en mensen met een eetprobleem of een burn-out wordt dit sowieso afgeraden wegens een verstoorde hormoonhuishouding.
Volgens een Amerikaans onderzoek blijkt dat een stevige wandeling van 15 minuten na een avondmaaltijd kan helpen om de pieken in je bloedsuiker te verlagen. Ook is een avondwandeling goed voor je spijsvertering. Door het bewegen gaat het verteerde voedsel sneller naar het spijsverteringskanaal, waardoor je de vitamines en mineralen sneller opneemt. Ook vind ik het persoonlijk heel fijn om een stuk te wandelen voor het slapen gaan, zodat mijn hoofd leeg is om naar bed te gaan. Vooral als je een lange dag achter de rug hebt kan ik dit zeker aanraden.
’s nachts wandelen
Het is wellicht een vreemd tijdstip voor sommige, maar ik vind ’s nachts wandelen erg rustgevend. In een vorige blog van mij heb ik een stuk geschreven over goed voor jezelf zorgen. ’s nachts wandelen hoort voor mij bij goed voor mijzelf zorgen. Echter wil ik er wel bij zeggen dat het soms (te) laat is. Ik vind het mega rustgevend om laat te wandelen, als alle lampen uit zijn. De mensen liggen te slapen en de straten leeg zijn, maar soms zorgt dat er ook voor dat ik (te) laat op bed lig, waardoor ik in de ochtend moeilijk op kan staan.
Helemaal je hoofd leeg maken
Het heeft mijn persoonlijke voorkeur om ’s avonds te wandelen, omdat ik er dan een lange dag op heb zitten. Overdag heb ik weinig tijd om echt even tot mijzelf te komen, om mijn gedachtes uit te zetten en de ontspanning op te zoeken. Daarom wandel ik graag ’s avonds, niet alleen voor de lichamelijke effecten, maar ook voor het geestelijke stuk.
Echter, zoals hierboven aangegeven, is het lichamelijke stukje voor mij ook erg belangrijk. Ik heb veel last van lichamelijke klachten, waarom rugklachten. Doordat ik een extra lumbale wervel in mijn onderrug heb, heb ik wat sneller last van rugklachten. Door te wandelen merk ik dat deze rugklachten afnemen. Natuurlijk altijd met mate en op geleide van pijn, maar dit gaat zeker tot een uur wandelen goed.
Door een wandeling kun je helemaal je hoofd leeg maken, althans ik dan. Ik probeer dan ook altijd te focussen op wat er voor en naast mij gebeurd, en niet met (bijvoorbeeld) mijn telefoon bezig te zijn. Dit kun je schalen onder ‘mindfullness wandelen’.
Elke dag 30 minuten
Ik probeer zelf elke dag minimaal 30 minuten te wandelen. Sowieso probeer ik vrijwel elke lunchpauze als ik op kantoor zit te wandelen. Maar ook ’s avond pak ik nog 30 minuten erbij. Een wandeling van elke dag 30 minuten zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Bijkomend positief effect is dat je tijdens deze wandeling ook 150 calorieën verbrand. Ook heeft het een positief effect op je benen. Je dijbenen en kuiten worden strakker. Door stevig door te wandelen bouw je automatisch ook aan je conditie. Zorg er daarom voor dat je goede schoenen aan hebt, stevig doorwandelt en de armen lekker laat zwaaien.
Lopen op een loopband
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te lopen op een loopband. Wat ik hiervan een groot voordeel vind is dat je dit ter plekke kunt doen. Als je op eens moe bent, hoef je niet nog een heel stuk terug te lopen. Ook kun je bij een loopband de snelheid en de helling aanpassen. Hoe hoger de snelheid hoe meer je verbrand en hoe hoger de helling hoe meer je spieren moeten werken. Dit kan dus een stuk vermoeiender zijn dan buiten wandelen. Ik vind lopen op een loopband fijn, vooral voordat ik aan krachttraining ga doen, omdat het een makkelijke manier is om op te warmen. Je kunt ook heel makkelijk een serie kijken tijdens een stuk wandelen op de loopband!
Ik hoop dat je iets aan deze informatie hebt, en ik wens je veel fijne wandelminuten!
3 thoughts on “Waarom wandelen voor het slapen goed voor je is”